Rzepak
|
Perz w?a?ciwy Fio?ek polny Samosiewy rzepaku Ostro?e? polny Perz Samosiewy |
1. Przed zbiorem ro�lin uprawnych w celu desykacji i zwalczenia perzu oraz innych chwast�w, a tak�e u�atwienia zbioru.
�rodek stosowa�, gdy ro�liny rzepaku r�wnomiernie dojrzewaj� bez kwitn�cych odrost�w bocznych, a na plantacji wyst�puj� przewa�nie chwasty jednoli�cienne, g��wnie perz w�a�ciwy, b�d�ce w fazie intensywnego wzrostu.
Zabieg wykona� w fazie dojrza�o�ci technicznej rzepaku, gdy �uszczyny w wi�kszo�ci ��kn�, nasiona s� ju� wykszta�cone i maj� wilgotno�� poni�ej 30%, �uszczyny na p�dach g��wnych s� w 2/3 ��to-seledynowe, natomiast nasiona w 70% s� czerwono-br�zowe lub br�zowe. |
a) Dla ilo�ci wody: 100-150 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste
Zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 3 l/ha
Maksymalna dawka dla jednorazowego stosowania: 3 l/ha
b) Dla ilo�ci wody: 200-300 l/ha
Zalecane opryskiwanie: �redniokropliste
Zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 4 l/ha
Maksymalna dawka dla jednorazowego stosowania: 4 l/ha |
Rzepak
|
Perz w?a?ciwy Fio?ek polny Samosiewy rzepaku Ostro?e? polny Perz Samosiewy |
2. Po zbiorze ro�lin uprawnych, przed rozpocz�ciem upraw po�niwnych, w celu zwalczania perzu w�a�ciwego i innych chwast�w.
�rodek stosowa� po zbiorze ro�liny uprawnej do p�nej jesieni na zielone, intensywnie rosn�ce chwasty, przed zastosowaniem �rodka nie wykonywa� �adnych zabieg�w uprawowych gdy� w momencie zabiegu perz powinien osi�gn�� wysoko�� 10-25 cm i wytworzy� co najmniej 3-4 w pe�ni wykszta�cone li�cie. Jednoroczne chwasty jednoli�cienne powinny mie� co najmniej 5 cm wysoko�ci, a chwasty dwuli�cienne powinny w pe�ni wykszta�ci� dwa li�cie w�a�ciwe. |
a) Dla ilo�ci wody: 100-150 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste
Zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 3 l/ha
Maksymalna dawka dla jednorazowego stosowania: 3 l/ha
b) Dla ilo�ci wody: 200-300 l/ha
Zalecane opryskiwanie: �redniokropliste
Zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 4 l/ha
Maksymalna dawka dla jednorazowego stosowania: 4 l/ha |